işgale son

AFGANİSTAN'IN PORTRESİ

Afganistan, stratejik bir komuna sahip. Ortadoğu, Ortaasya ve Hint yarımadası arasında kalması ve tarihi İpek Yolu üzerinde bulunması nedeniyle, Afganistan, bu bölgeye hakim olmak isteyen bir çok gücün savaş alanı oldu.

Tarihte "Büyük Oyun" olarak adlandırılan Rus ve İngiliz imparatorluklarının hakimiyet savaşı verdiği bir ülke oldu.

Soğuk Savaş yıllarında ise, Sovyetler Birliği ile ABD arasındaki mücadelenin kurbanı oldu. 1979 yılında uğradığı Sovyet işgali nedeniyle ülke savaş alanına döndü.

Sovyet ordularının çekilmesinden sonra tüm dünya bu ülke ile ilgisin kesti. Ve Afganistan kanlı bir iç savaşa mahkum oldu.

20 yıl süren iç savaşa kendilerine Taliban adı veren bir grup din adamının liderliğindeki Pakistan destekli silahlı güçler son verdi. Taliban ülkeye görece bir istikrar getirdi. Ancak Taliban'ın uyguladığı kurallar büyük eleştiri topladı.

Ülke Taliban ve Taliban karşıtları olarak iki ayrı güç arasında paylaşıldı.

Taliban şimdi ülkenin yüzde 90'ına hakim. Afganistan ayrıca dünyanın en büyük uyuşturucu üreticisi konumunda. ( yoğunluk kuzayde )

KİMLİĞİ

Nüfusu: 26 milyon
Başkent: Kabil
Dil: Peştu, Farsça
Din: İslam
Yaşam ortalaması: 46 yıl erkekler, 45 yıl kadınlar
Para birimi: Afgani
İthalat: Meyve, fındık, halı ve hayvansal ürünler
İnternet adres uzantısı: .af
Uluslararası telefon kodu: +93
Fiili Devlet Başkanı: Taliban lideri Molla Muhammed Ömer

İKTİDARDAKİLER

Taliban lideri Molla Muhammed Ömer:
"Emir ül-Müminün" yani tüm müminlerin başkanı olarak adlandırılan Molla Muhammed Ömer, Taliban hareketinin de dini lideri. Hakkında çok az bilgi mevcut. Yaşadığı Afganistan'ın Kandahar kentinden çok az dışarı çıkıyor. Başkent Kabil'i bile bir defa ziyaret etti.

Molla Muhammed Ömer'in 40 yaşlarında olduğu sanılıyor. Bir gözünü, Sovyet ordularıyla savaşırken kaybetti.

Batı medyasna göre, Molla Muhammed Ömer Taliban'ın sert İslam kuralları uygulamasının da tek mimarı. Üsama bin Ladin ile çok yakın ilişkisinin olduğu biliniyor.

İçişleri Bakanı: Abdül Rezzak Akhund.
Dışişleri Bakanı: Vekil Ahmet Mütevekkil.
Sürgündeki Devlet Başkanı: Burhanettin Rabbani.

Sürgündeki iktidarın lideri Burhanettin Rabbani: 1940 doğumlu Burhanettin Rabbani, Birleşmiş Milletler tarafından Afganistan'ın Devlet Başkanı olarak tanınmaya devam ediyor.

Devlet Başkanı olmadan önce Kabil Üniversite'nde İslam hukuku profesörü görevini yürüten Rabbani, Mısır'ın ünlü El Azhar İslam Üniversitesi'nde de eğitim gördü.

Politik hayatının ilk yıllarında Afganistan'da iktidarda bulunan Sovyetlerin laik polikalarına karşı mücadele etti.

1992 yılında mücahit örgütleri tarafından devlet başkanı ilan edildi. Ancak 1996 yılında Taliban'ın başkent Kabil'i ele geçirmesi üzerine ülkenin kuzeyine kaçmak zorunda kaldı.

Şimdi zamanının büyük bir kısmını Taliban'a muhalif grupları birleştirmeye ayırdı.

MEDYA

Afgan medyası özellikle Taliban iktidarı tarafından sansüre uğradı. Afganistan radyosu adını Şeriat'ın Sesi Radyosu olarak değiştirdi. Ülkede televizyon ve müzik yasak.

Taliban'ın bir istikrar getirmesinin ardından Afganistan'da yazılı medya da hayat bulmaya başladı. Peştu ve Fars dillerinde gazeteler yayınlanıyor.

Afgan resmi haber ajansı Peştu dilinde yayın yapıyor ve merkezi ise Pakistan'ın Peşaver kenti.

Şeriat, Hevad, Anis ve Kabil News adlarında gazeteler yayınlanıyor.

mico_tasarım